Już od dawna zastanawia mnie dlaczego kamionkowe garnki i naczynia odeszły w niepamięć? Czy ktoś jeszcze uciera masy do ciast w glinianej makutrze ?
Gliniane garnki i misy są masywne, proste, praktyczne i z pewnością bardziej urokliwe niż wszechobecny plastik czy często nudne szkło.No i mają swoją historię !Używały ich nasze babki i prababki. Mój dziadek do dzisiaj robi swoją słynną masę kakaową do tortu używając swojej już mocno zużytej makutry, za nic na świecie nie zamieniłby jej na wszechstronny i wygodny mikser czy robot kuchenny. Według niego proces i sposób przygotowywania masy wpływa na końcowy smak całego tortu. Dlatego powoli i starannie uciera masło z cukrem i kakao drewnianą łychą w kamionkowej makutrze:)
I wiecie co Wam powiem ? żadna inna masa kakaowa nie smakuje tak jak ta ! :)
No i popatrzcie jak się dumnie prezentują na półce :
Przy okazji jeszcze kilka zdjęć z drewnem, porcelaną i starociami w roli głównej:
ja niestety z tych wygodnych jestem ;)) i mikserem ucieram prawie wszystko... ale nie raz słyszałam, że właśnie takie ręczne ucieranie zdecydowanie poprawia smak potraw (mojej Koleżanki Mam nie wyobrażała sobie kremu do tortu utartego inaczej niż ręcznie - tak jak twój Dziadek :))
OdpowiedzUsuńmasz rację kamionki wspaniale prezentują się na półkach :)) i fajnie, że pełnia rolę nie tylko dekoracyjną :))
pozdrawiam
Ania
no taka kamionka ma duszę..piękna kuchnia :)..a deski nie lakierowane?
OdpowiedzUsuńdeski surowe:) takie najfajniejsze !
OdpowiedzUsuńno jak żywe..ale jak się czymś pobrudzi to ciężko zmyć :)
OdpowiedzUsuń